Vina

Francuska je zemlja sa najduzim istorijatom u proizvodnji I tehnologiji pravljenja vina.Njihova istorija proizvodnje vina se proteže od Kelta koji su prvi počeli sa obradom vinograda.Samu vinovu lozu su u Francusku doneli Grci iz Azije,tačnije iz danasnje Gruzije.Oni su došli do zaključka da vinova loza daje najbolje rezultate u slicnim klimatskim uslovima gde rastu masline i smokve (Mediteranska klima),pa su prvu lozu zasadili u primorskim regijama na Atlantskom okeanu,tacnije Jugozapadnom delu Francuske.Smatra se da je tadasnji centar vinarstva bio današnji Marsej.

U Srednjem veku,kada su svi vrhunski vinogradi u Francuskoj pripadali manastirima,monasi pocinju da razvijaju saznanja o tehnikama i načinima proizvodnje crvenih i belih vina.Tada počinje i sa poboljsanjem kvaliteta vina,kao i sa širenjem glasina o Francuskim vinima u celoj Evropi.Tada se razvijaju i vinarski centri kao sto su Burgundija,Cotes du Rhone i Bordeaux.

Prvi procvat Francuskog vinarstva dešava se udajom Elene od Akvitanije za engleskog kralja Henrija II.Tada počinje intenzivna trgovina vinima iz Bordeaux-a za Londnon što počinje da stvara ozbiljan imidz vinima iz ove regije.
Paralelno sa tim pocinje i trgovina vinima iz Burgundije sa Holandjanima.Holandski trgovci su imali prilaz brodovima do Francuskih obala, kupovali su vina I transportovali ih u Holandiju.
U 18.-om veku se osnivaju univerziteti za vinarstvo koji uvode nove tehnologije u proizvodnju vina kao sto je upotreba belanceta za bistrenje vina.
Sredina 19.-og veka je bila “Zlatno doba” za vinarstvo Bordeauxa.1855. godine je ustanovljena Bordeaux apelacija kvaliteta koja je bila otkrice za ceo svet.Tada su postavljeni standardi za svetsko vinarstvo u celini.Ti zakoni ni danas nisu doživeli velike promene.
Pored svih uspona i padova Francuska vina i danas slove za najkvalitetnija I najdugovecnija vina na svetu.Potencijal starenja vina iz Bordeauxa je I do 150 godina ,sto ni jedna druga regija u svetu ne moze da da.
Navescemo samo neke od najpoznatijih Francuskih vinarija: Chateau Margaux,Chateau Petrus,Chateau Mouton Rotschild,Romanee Conti,Givrey-Chamberin,Moet e Chandon,Dom Perignon.

Ovo su neka od najpoznatijih i najskupljih vina na svetu za koja ,siguran sam, znaju svi obozavaoci ovog divnog napitka.

JP CHENET

JP CHENET

JP CHENET

JP CHENET

JP CENET

JP CHENET

JP CHENET

JP CENET

JP CHENET

GRAND SUD

GRAND SUD

GRAND SUD

EL EMPERADOR

EL EMPERADOR

GRAND SUD

Rouge BARON

Polusuvo crveno vino. Kupaža Grenache, Aramon, Aliante, Carignan & Sangiovese iz različitih regiona : jug Francuske, Španije (regija Mancha) i juga Italije.
Osobine: Rubin crvene boje, mirisa crvenog voća.
Gastronomski savet: Dobro se slaže uz jela sa crvenim mesom, sireve i salate.
Temperature serviranja: 11-12 C

Rouge BARON

Poluslatko roze vino.
Osobine: Svetloroze boje, voćno-cvetnog mirisa sa aromom maline, umereno punog ukusa.
Gastronomski savet: Svakodnevno vino, dobro se slaže sa svinjećim mesom i salatama.
Temperature serviranja: 8-10 C

Rouge BARON

Polusuvo belo vino.
Osobine: Bistro, žučkasto-zelenkaste boje,cvetnog mirisa i umereno punog ukusa.
Gastronomski savet: Dobro se slaže uz ribu i salate.
Temperature serviranja: 8-10 C

Bordeaux Semillion Sauvignon

Vrhunsko suvo belo vino koje potiče iz regije Bordeaux na jugu Francuske.Pravi se od sorte grožđa Sauvignon Blanc 100%. Proizvodi se kao sveže vino i namenjeno je da se konzumira kao mlado vino.
Osobine: Svetložute boje. Miris tipičan za ovu sortu na list zelenog paradaiza i herbalan ton. Na ukusu lagano pitko sa srednje dugim trajanjem u ustima. Ako se ne služi na pravoj temperaturi može da daje povišen aciditet.
Gastonomski savet: Dobro se slaže uz kozji sir, karpaćo od jastoga, pastrmkom.
Temperature serviranja: 6-8 C

Bordeaux Superieur Red

Kvalitetno crveno vino koje potiče iz regije Bordeaux. Proizvodi se kupažom tri sorte grožđa: Merlot, Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Grožđe dolazi iz tri podrejona u Bordou i to Cotes de Borg, Cotes de Blay i Cotes de Castillon.
Osobine: Duboke crvene boje. Na mirisu ima voćne arome a na ukusu još malo nota hrasta.
Gastronomski savet: Slaže se sa crvenim mesom sa roštilja, filetima pačetine, srednje starim sirevima.
Temperature serviranja: 16-18C

Bordeaux Premium Merlot

Vrhunsko suvo crveno vino koje potiče iz regije Bordeaux u Francuskoj. Proizvodi se kupažiranjem dve sorte i to Merlot i Cabernet Sauvignon.
Osobine: Maceracija u trajanju od 12 dana daje ovom vinu punoću, boju i intezitet mirisa i ukusa.
Gastronomski savet: Slaže se sa mesom ispod sača naričito teletinom, punjenim vešalicama, divljači, starim sirevima.
Temperature serviranja: 16 – 18 C

Bordeaux Reserve

Vrhunsko suvo crveno vino  koje dolazi iz podrejona Saint Emilion u Bordou. Proizvodi se klasičnimm sistemom fermentacije u prohromskim tankovima, što mu daje svežinu. Pretakanje vina se vrši svaka tri meseca,što mu pojačava intezitet boje i aromatičnih kompleksa.
Osobine: Intezivne rubin crvene boje. Na mirisu veoma voćansa primarnim mirisom višnje, a na ukusu kompleksan sa notom višnje, likera i herbalnim završetkom.
Gastronomski savet: Slaže se sa divljači, mesom sa roštilja, starim sirevima, pečenjem.
Temperature serviranja: 17-19 C

Vaša korpa je prazna

Pregledajte naše kategorije i
sigurni smo da ćete naći šta tražite!